Home De Zwetsshow Ton op Zaterdag Back to the 70's Blini Linken Contact
© Ton Broedersz 2013
Bridge
Ton van de Brug*

een opgeruimd leven..................

Tienminuten klus: hobbyspullen.

Check je hobby spullen en doe vijf dingen weg die je eigenlijk lelijk of onhandig vindt (stofjes, papier enz enz).

Wat je vaak gebruikt, is gemakkelijk op te bergen.

Je pan blijft op het aanrecht staan als je eerst drie andere pannen moet verhuizen om hem weg te zetten. Je administratie ordner blijft op tafel liggen als je eerst een stapel papier moet pakken om hem in de kast te krijgen. Maak het opbergen gemakkelijker en je zult het sneller doen.

Tien minuten klus: vakantie kleding.

Ga je weg in de vakantie? Selecteer een stapeltje kleding dat zo goed als versleten is, maar nog net kan. Neem dat mee op vakantie en laat het daar achter. Dat scheelt sjouwen op de terugweg en je hebt minder was bij thuiskomst.

Berg op waar je het gebruikt

Gebruik je iets regelmatig en berg je het nooit op? Misschien is de opbergplek wel te ver weg. Zoek een manier om die spullen op te bergen vlak bij de plek waar je ze gebruikt. Zo wordt opruimen gemakkelijker en doe je het eerder.

Tien minuten klus

Doe twee broeken weg die je niet meer past of die je nooit draagt.

Leg het terug

Het hoort bij elke actie om de gebruikte spullen weer op te ruimen en terug te leggen waar ze horen. Zo blijf je opgeruimd. Leg nooit iets even op tafel. Denk niet: dat doe ik straks wel. Leg het meteen terug, dan hoef je er verder niet meer over na te denken.

Tien minuten klus: keuken.

Heb je bekers of glazen met barsten of hoekjes eraf? Die mogen weg.

Geef het een plek.

Als je merkt dat je spullen niet echt opruimt, maar alleen verplaatst, dan komt dat misschien doordat ze geen vaste plek hebben. Als iets geen vaste plaats heeft, dan weet je niet waar je ermee naartoe moet. Logisch dat opruimen lastig is.

Tien minuten klus: e-mail verminderen.

Zeg een digitale nieuwsbrief op die je bijna nooit leest of die voelt als een verplichting.

Extra vrij, voor jou of om op te ruimen?

Zomaar een vrije dag midden in de week. Je kunt twee dingen doen: jezelf helemaal vrij geven en doen waar je zin in hebt. Of een opruimproject beginnen.

Minder is gemakkelijker

Hoe minder je hebt, hoe gemakkelijker het is om te sorteren en te voorzien wat je hebt. Een boekenkast met tien of twintig boeken is snel te overzien en snel in te delen. Veel sneller dan een kast met duizend boeken. Dat is één van de redenen waarom minder spullen hebben prettig is.

10 minuten klus: papierwinkel?

Pak een stapel papier en haal alle folders en enveloppen eruit. Gooi ze weg.

Vrijmarkt.

Een goed moment om dingen los te maken is via de vrijmarkt. Verkoop ze zelf of laat iemand anders het voor je doen. Zorg dat de spullen die overblijven je huis niet meer inkomen: breng ze naar de kringloop winkel of gooi ze weg.

Probeer een recept.

Probeer deze week een nieuw recept uit. Of het nou lukt of niet, het zal je nieuwe energie geven omdat nieuwe dingen doen nu eenmaal energie geeft.

Maak een makkelijk mail archief.

Gooi zoveel mogelijk e-mail weg, maar de mail die je bewaart hoef je niet te sorteren. Maak één map archief. Meer hoeft niet, je kunt namelijk heel eenvoudig zoeken in je e-mails.

Tien minuten klus: boeken.

Doe vijf boeken weg. Er zijn altijd vijf boeken die minder leuk of dierbaar zijn.

Tien minuten klus

Kleding

Welke truien heb je afgelopen winter alweer niet gedragen? Doe deze weg.

Kijk omhoog.

Als je extra bergruimte nodig hebt, vergeet dan niet om de hoogte te benutten; boven op de kasten is er vaak loze ruimte. Het is niet de gemakkelijkste te bereiken ruimte, dus berg er geen spullen op die je vaak nodig hebt. Maar je kunt er bijvoorbeeld in de zomer prima je winterdekbed neerleggen.
Navigation Menu
© Ton van de Brug 2013
Ton van de Brug